GASTRONOMIE / Gastronomie

Frýdek-Místek hledá opět ten nejlepší štrúdl! Budete to právě vy, kdo jej upeče?
Vítěz slaný štrúdl 2019. 
Autor / zdroj foto: fmplnychuti.cz

Frýdek-Místek

Letošní gastrofestival Frýdek-Místek plný chutí spolu s XII. Beskydskými rekordy vypukne už za necelé dva měsíce. Ale vy se už nyní můžete hlásit do tradiční soutěže o nejlepší štrúdl!

Myslíte si, že pečete ten nejlepší štrúdl? Ať už sladký nebo slaný? Frýdek-Místek hledá právě vás! V rámci gastrofestivalu, který se uskuteční v sobotu 20. srpna na místeckém náměstí Svobody, vyhlásí zástupci odborné i laické veřejnosti vítěze letošního ročníku!

A jak se zapojit do soutěže? „Na webu www.fmplnychuti.cz se prostřednictvím formuláře přihlásit, a v sobotu 20. srpna v 9.00 hodin přinést upečený štrúdl do turistického informačního centra na náměstí Svobody v Místku. A pak už jen počkat na verdikt poroty, který bude vyhlášen na podiu ve 13.00 hodin,“ přibližuje Nikola Laníková z pořádajícího Turistického informačního centra Frýdek?Místek. Vítěze těch nejlepších čekají ceny, které do soutěže věnovali partneři akce HC Frýdek?Místek a Beskydská likérka.

Vítězné recepty z předchozích ročníků a podmínky soutěže můžete nalézt na webových stránkách akce Frýdek-Místek plný chutí.  

Nejlepší štrúdly posledního ročníku

Závin s glazovanou slaninou a nakládanými cibulkami od Miloše Semenyšiniho

Ingredience: 

listové těsto | hrubozrnná hořčice | slanina od poctivého řezníka | javorový sirup | nakládané cibulky | nakládaný zelený pepř | sýr čedar

Postup:

Den předem si potřeme slaninu javorovým sirupem a necháme marinovat, pak slaninu lehce opečeme na pečícím papíru v troubě. Listové těsto potřeme hrubozrnnou hořčicí, přidáme glazované plátky slaniny, nakládané cibulky a posypeme čedarem. Těsto zabalíme jako štrúdl a posypeme naloženými kuličkami zeleného pepře. Pečeme v troubě cca 25 minut.

Povidlový perníkáč od Jitky Hlavaté

Ingredience:

perníkové těsto | povidla | vejce na potření

Perníkové těsto: 300 g hladké mouky | špetka soli | 1 sáček prášku do perníku | 100 g moučkového cukru | 50 g rozpuštěného másla | tekutý med

Postup:

Rozválet těsto na tenký plát, potřít povidly, zatočit, pomazat rozšlehaným vejcem, propíchat a péci 35 minut na 170 stupňů, rozkrájet horké.

Autor / zdroj: Lucie Talavašková

Partneři

Aguglia
Aktivní dítě
Maminčino koření
IP Polná
WWW design
hanakservis
Vitakraft
Koyo Bearings Česká republika s.r.o.